čtvrtek 31. května 2012

Sokolovna ve Spáleném Poříčí

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/529298_371925162857856_1629654822_n.jpg

 Z představení sokolské Prodané nevěsty 
24.03.2012 http://www.divadlopysely.estranky.cz/clanky/co-hrajeme/

 
V roce 2001 se podařilo více než sedmdesátiletou sokolovnu zrekonstruovat a rozšířit nákladem cca 3,5 mil Kč. V současné době poskytuje odpovídající zázemí pro aktivity 191 členů Sokola i pro celou Spálenopoříčskou veřejnost.


Ustavující valná hromada Sokola se konala 9. listopadu 1892 a už následujícího roku začalo cvičení v místním hostinci. Avšak Sokolové obohatili i společenský život v Poříčí pořádáním plesů, šibřinek, tělocvičných akademií, letních výletů do okolí a brzy založili ochotnický spolek, který nastudoval a hrál každoročně nejméně jednu divadelní hru.

12. května 1929 byl položen základní kámen k výstavbě místní sokolovny a už koncem tohoto roku se v ní cvičilo a hrálo i kino. Náklad na stavbu byl cca 500 000 Kčs a Občanská záložna ve Spáleném Poříčí poskytla Sokolu úvěr 350 000 Kčs.
http://www.sokol.cz/data/jednoty/jednota1202418179.jpg

Vedle Sokola začal ve 20. letech 20. století působit Sportovní klub provozující pouze fotbal a také tělocvičná jednota Orel a DTJ (Dělnická tělovýchovná jednota), obě s podobnou náplní jako Sokol. Protektorátní doba nebyla příznivá těmto aktivitám a vše nahradilo Kuratorium pro výchovu mládeže pod patronací okupantů, takže až rok 1945 znamenal sjednocení místní tělovýchovy. To vyvrcholilo v 90. letech obnovou Sokola v tradiční formě ovšem se všemi aktivními oddíly současnosti: sokolská všestrannost, fotbal, volejbal, baseball, tenis, stolní tenis a kulturistika.

 
T.J. Sokol Spálené Poříčí
Tyršova 133, Spálené Poříčí, 335 61
tel. +420 775 645 185,
email: vaclav.ziegler@seznam.cz
www: www.sokol.cz/spaleneporici
Župa: Plzeňská, Kraj: Plzeňský kraj, Okres: Plzeň-jih
 GPS: 49,613297"N 13,605839"E

Prameny: Text a obrázek celé sokolovny http://www.sokol.cz/jednoty-spaleneporici/

5 komentářů:

  1. Mám radost z té hezké nové iniciace stránky, je jen škoda, že jsi sem nepřevedl tu minulou tvorbu, nejsem si jista, myslím že by to bývalo šlo. Psát o sokole to je sice malá voda na můj mlýn, ale kdybych se trochu nakopla, možná že bych i zacvičila, na tu mou sokolovnu si velice dobře vzpomínám, bylo to v mém dětství a mládí centrem všeho, čím se na vsi žilo, cvičením počínaje a tanečními zábavami konče. Hezké fotky díky Oto, podle nich soudím, že kdybych chtěla, tak bych ještě mohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím, pochop, že tohle je docela jiný blog, který vyplynul z toho, že se mi začínají hromadit fotky sokoloven. Většinou proto, že s Prodankou navštěvujeme nejen divadla, ale také sokolovny. A proč toho nevyužít v rámci sletových aktivit. Na druhou stranu jsem členem sokolského pěveckého sboru, ale když se mi někdo zeptá, kde cvičím, uvádí mě to do rozpaků...

      Vymazat
  2. Škoda, že se mi nezobrazuje poslední snímek, ale sokolovnu vidím na tom druhém, tak stačí. Jsem Oto, zvědavá, kdy tady uvidím sokolovnu z Tábora, máme móc hezkou!! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední snímek je mapička. A buď si jistá, že po Tvém komentáři se budu zajímat i o Vaši sokolovnu. Jihočeští Sokolové jsou, co se týče sokolské prodané nevěsty, na nás maceší a naše představení si zatím na Jihu nikdo neobjednal. Snažil jsem se lobovat v Soběslavi, ale tam tvrdili, že mají moc malou členskou základnu a že by se to nevyplatilo... :-)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat